Nowoczesna Dietetyka

O kursie

Ten kurs jest stworzony dla Ciebie, jeśli:

  • jesteś początkującym dietetykiem,studentem dietetyki lub trenerem personalnym i chcesz poszerzyć swoje kompetencje i wiedzę z zakresu z dietetyki, aby skuteczniej pomagać swoim klientom/pacjentom
  • interesujesz się dietetyką i chcesz zacząć lepiej rozumieć zależność między dietą, a zdrowiem
  • zmagasz się z chorobami lub zaburzeniami omówionymi w kursie i chcesz poprawić swój stan zdrowia

Co wyróżnia kurs?

  • kompleksowość – poznasz dietetykę od samych podstaw oraz nauczysz się układać odpowiednią dietę dostosowaną do stanu zdrowia pacjenta
  • wiedza w pigułce –  ułatwię Ci drogę poszerzania swojej wiedzy, możesz szukać informacji w wielu książkach, czy badaniach naukowych, ale w naszym kursie znajdziesz szereg zagadnień dietetycznych przedstawionych w łatwo dostępny sposób w oparciu o evidence based medicine –  EBM
  • rzetelność – wszystkie przekazane informacje w kursie poparte są badaniami naukowymi
  • dostosowany do każdego poziomu wiedzy dietetycznej – nawet jeśli dopiero zaczynasz przygodę z dietetyką zrozumiesz podstawy funkcjonowania gospodarki energetycznej organizmu m.in.dowiesz się jakie funkcje pełnią makroelementy, witaminy i składniki mineralne

Jeśli jesteś osobą zaawansowaną/średnio zaawansowaną i znasz podstawy dietetyki, poszerzysz swoją wiedzę o kolejne zagadnienia i schematy postępowania w wybranych zaburzeniach/jednostkach chorobowych

ponad 5,5 h nagrań!

  • Kurs podzielony jest na moduły, dzięki czemu będziesz mógł/mogła zacząć od tematu, który najbardziej Ci interesuje
  • Do kursu dołączona jest prezentacja i obszerna bibliografia do której będziesz mógł/mogła wrócić w każdej chwili

Czego się nauczysz?

  • dowiesz się, czym jest gospodarka energetyczna organizmu i co się na nią składa,
  • nauczysz się bilansować dietę pod kątem zapotrzebowania na makroskładniki, witaminy i składniki mineralne,
  • otrzymasz praktyczne wskazówki jak przeprowadzić skuteczną redukcję masy ciała bez efektu jojo,
  • poznasz pozytywne i negatywne strony popularnych diet,
  • poznasz powielane od wielu lat mity dietetyczne,
  • nauczysz się układać dietę w wybranych chorobach i zaburzeniach.

Materiały zawarte w kursie

Materiały do pobrania

  • Materiały do pobrania
    00:00

Podstawy dietetyki
Bilans energetyczny Składowe całkowitej przemiany materii Makroelementy Błonnik Płyny Witaminy i składniki mineralne Indeks i ładunek glikemiczny Aktywność fizyczna Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki? Deficyt kaloryczny - ile powinien wynosić? Ile posiłków dziennie należy spożywać? Odpowiednie komponowanie posiłków Czy liczenie kalorii jest niezbędne? ,, Jem mało, a nie chudnę’’ Dlaczego waga nie spada? Adaptacje metaboliczne Interwencje dietetyczne zwiększające sytość na diecie O czym pamiętać podczas redukcji masy ciała? Refeed, diet break Zakończenie redukcji

Przegląd popularnych diet i mitów dietetycznych
Dieta wegetariańska i wegańska Post przerywany - IF Dieta śródziemnomorska i dieta DASH Dieta lactose free Dieta gluten free Dieta low carb Dieta ketogeniczna

Redukcja masy ciała
Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki? Deficyt kaloryczny - ile powinien wynosić? Ile posiłków dziennie należy spożywać? Odpowiednie komponowanie posiłków Czy liczenie kalorii jest niezbędne? ,, Jem mało, a nie chudnę’’ Dlaczego waga nie spada? Adaptacje metaboliczne Interwencje dietetyczne zwiększające sytość na diecie O czym pamiętać podczas redukcji masy ciała? Refeed, diet break Zakończenie redukcji

Dieta w zaburzeniach hormonalnych
PCOS - przyczyny, diagnostyka, dieta i suplementacja FHA - czynnościowy podwzgórzowy brak miesiączki - przyczyny, diagnostyka, dieta Niepłodność - przyczyny, dieta, suplementacja

Dieta w chorobach tarczycy
Niedoczynność tarczycy - przyczyny, diagnostyka, dieta, suplementacja Choroba Hashimoto - przyczyny, diagnostyka, dieta, suplementacja Nadczynność tarczycy - przyczyny, diagnostyka, dieta Choroba Gravesa-Basedowa - przyczyny, diagnostyka, dieta

Dieta w insulinooporności i cukrzycy typu 2
Insulinooporność - przyczyny, diagnostyka, dieta, suplementacja Cukrzyca typu 2 - przyczyny, diagnostyka, dieta

Dieta w niedokrwistości z niedoboru żelaza
Anemia z niedoboru żelaza - przyczyny, diagnostyka, dieta, suplementacja

Dieta w zaburzeniach ze strony przewodu pokarmowego
Czynniki dietetyczne poprawiające trawienie podczas dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego Choroba refluksowa przełyku - GERD - przyczyny, diagnostyka, dieta Zespół jelita drażliwego - IBS - przyczyny, diagnostyka, dieta, suplementacja